Column 'Veranderen'
 

Column in Het Papendrechts nieuwsblad van 25 maart2020

Veranderen is vaak lastig. Al merk ik dat op dit moment alles relatief is. Twee maanden geleden maakten we ons in Papendrecht en omstreken druk over de afsluiting van de N3. Eén maand geleden werd aangekondigd dat vanaf 1 april het Papendrechts Nieuwsblad niet meer bestaat. Ook dat hield de gemoederen bezig. En nu, nu is niets meer hetzelfde. Een virus heeft onze wereld en onze levens ongevraagd veranderd. Dagelijkse routines en vanzelfsprekendheden bestaan niet meer en veel zekerheden vallen weg. En wat komt er in de plaats? We weten het niet. Wordt het ooit weer zoals het was?

Lees verder op de website van het Papendrechts nieuwsblad

 

Column 26 februariColumn in Het Papendrechts nieuwsblad van 27 februari 2020

Ook al ben je nog zo succesvol en gaat het je voor de wind, iedereen heeft te maken met verlies. Je wordt vroeg of laat wel gedwongen hierbij stil te staan en te ‘leren verliezen’. Ik ken niemand die dat van nature gemakkelijk afgaat. Verliezen doet ons pijn en maakt intens verdrietig. Tenminste… als we iets of iemand verliezen waar we om geven.

Lees verder op de website van het Papendrechts nieuwsblad

 

Lezing 'als de mens verliest' voor volle zaalPapendrechts nieuwsblad van 16 februari 2020

Papendrecht - Zeer de moeite waard: Dinsdagavond 11 februari was de belangstelling voor de lezingenavond 'Als de mens verliest' in de Palm groot en de lezingen werden door de aanwezigen erg gewaardeerd. Dat blijkt wel uit de vele reacties tijdens en na de avond. Carla van Hemert van Aandacht voor Afscheid organiseerde deze avond om 'aandacht voor afscheid te vragen'.

Carla: "Niemand gaat ongeschonden door het leven. Toch zijn verlies, rouw, verdriet en afscheid nog steeds geen alledaagse onderwerpen voor iedereen. Ik wil graag zulke, vaak lastige onderwerpen, iets makkelijker bespreekbaar maken. Met elkaar praten over verlies, over het leven en hoe verder én over wat je nalaat kan ook hele waardevolle gesprekken opleveren. Het kan helpen bij het vinden of hervinden van levenslust en een stuk rust geven."

Lees verder op de website van het Papendrechts nieuwsblad

 

Interview in het Papendrechts Nieuwsblad van 5 februari 2020Papendrechts nieuwsblad van 5 februari 2020

Papendrecht - Carla van Hemert is in 1971 geboren in Papendrecht en er ook opgegroeid, als middelste in een ondernemersgezin met vijf kinderen. Zij woont nog steeds in het dorp, samen met haar man en twee dochters. In 1999 kreeg Carla een ingrijpende ervaring met de dood. "Totaal onverwacht overleed mijn partner. Dit verlies, het afscheid en het verdriet zetten mijn wereld op zijn kop en tegelijkertijd leek de wereld stil te staan. Hoe nu verder? Met vallen en opstaan ontdekte ik een enorme kracht in mijzelf. Jaren later ging het mij steeds meer raken wat het verlies van een dierbare met mensen doet. Het werd mij steeds duidelijker dat het goed afscheid kunnen nemen van een dierbare erg belangrijk is voor het kunnen omgaan met het verlies van je dierbare. Een goed afscheid kan je echt verder helpen, daar ben ik van overtuigd."

Lees verder op de website van het Papendrechts nieuwsblad

 

Column in Het Papendrechts nieuwsblad van 29 januari 2020

De gordijnen aan de voorkant zijn dicht wanneer ik aankom op het opgegeven adres. Dat is niet vreemd als je weet dat er iemand overleden is. Als ik voor de deur sta, merk ik dat de voordeur niet wordt gebruikt. Ik loop om, voorzichtig sta ik bij de achterdeur. Vanachter het raam wordt ik uitgenodigd om toch vooral binnen te komen. Het wordt mij de dagen daarna wel duidelijk: hier komt iedereen door de achterdeur binnen, alsof je thuis bent.

Lees verder op de website van het Papendrechts nieuwsblad