Kosten

De totale kosten van een uitvaart hangen af van veel factoren en keuzes, zoals: gaat het om een crematie of begrafenis, een algemeen graf, een particulier graf of natuurbegraafplaats, een eenvoudige kist of zijn er speciale wensen voor een persoonlijke kist of omhulling, de locatie van het afscheid, het aantal aanwezigen en de invulling… enzovoort. In het eerste gesprek nemen we de wensen en de mogelijkheden door en bij het maken van keuzes krijgt u altijd heldere informatie over de kosten die de keuzes met zich meebrengen. Vanzelfsprekend ontvang u zo snel mogelijk (in principe binnen 24 uur) een begroting voor de totale kosten voor de volledige uitvaart. Wij zijn transparant over de kosten en leveren onafhankelijk advies en uitvaartbegeleiding tegen een eerlijke prijs. Op die manier bent u goed geïnformeerd, kunt u keuzes maken die passen bij uw budget en staat u niet voor verrassingen achteraf. Voor ieder budget is een mooie, persoonlijke en passende uitvaart mogelijk. Een uitvaart in Nederland kost gemiddeld € 7.500,- (bron: NIBUD). In de praktijk variëren de kosten van circa € 4.500,– tot circa € 10.500,–.

Voorafgaand een vrijblijvende afspraak om kennis te maken, uw vragen te beantwoorden en/of een voorbespreking te doen is altijd mogelijk en is kosteloos. Desgewenst ontvangt u vervolgens een uitwerking en bijbehorende begroting.

Wij werken met een vast dienstverleningstarief voor de totale begeleiding van de uitvaart, op basis van een gemiddeld aantal uren inzet. Hiervoor zijn wij eventueel voorafgaand aan het overlijden en in de gehele periode van overlijden tot en met de uitvaart beschikbaar (in het weekend, 24/7 bereikbaar), zonder een maximum aan uren. Ook na de uitvaart is er ruimte voor een nagesprek en eventuele nazorg naar behoefte. Er wordt alle tijd voor u genomen die nodig of gewenst is.
Ook kunt kiezen voor ‘Beperkte begeleiding’ of ‘Zelf regelen begeleiding’ (zie verder).

Beperkte begeleiding

Het is natuurlijk ook mogelijk dat er minder begeleiding nodig of gewenst is. Bijvoorbeeld omdat het een afscheid in kleine kring betreft en er geen afscheidsbijeenkomst wordt ingevuld. Of wanneer u heel veel zelf heeft voorbereid, ingevuld en met mensen om u heen organiseert. De begeleiding en het dienstverleningstarief wordt daar uiteraard op aangepast. U heeft dan de mogelijkheid om voor een vast tarief voor beperkte begeleiding óf voor nacalculatie op basis van de werkelijk bestede uren en gereden kilometers te kiezen. We bespreken dit vroegtijdig zodat de begeleiding past bij u en de te verwachten kosten transparant zijn.

Zelf regelen begeleiding

De diversiteit bij uitvaarten is ontzettend groot. De keuze om het afscheid zelf te organiseren lijkt minder voor de hand liggend. Toch ontstaat meer en meer de behoefte om het afscheid zelf te regelen. Deze keuze om u daarbij te ondersteunen willen wij u wel bieden. Wij hebben respect voor ieders keuze, ook als u de regie in eigen handen wilt houden bij de uitvaart en het organiseren ervan.
Begeleiding bij het zelf regelen van de uitvaart bestaat uit:

  • Gebruik van de kennis en de contacten/het netwerk van Aandacht voor Afscheid; advies en ondersteuning vindt plaats via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.telefoon of WhatsApp.
  • Ondersteuning bij de planning, te nemen stappen en bij het stukje ‘timemanagement’.
  • Het reserveren van de locaties zoals rouwcentra, crematoria of begraafplaatsen.
  • Contactpersoon tussen u en de leveranciers, zoals de begraafplaatsbeheerder, bloemist, vervoersbedrijf, dragers, kistenleverancier, drukker, gemeente etc.

Wat valt hier niet onder?

  • Fysieke aanwezigheid en ‘face-to-face’ gesprekken gedurende de begeleiding
  • Aanwezigheid en begeleiding tijdens de dag van de uitvaart
  • Verzorgen van de benodigde draaiboeken en het afstemmen hiervan met de betrokken partijen
  • Het uitwerken van teksten of het ondersteunen van sprekers hierbij
  • Kosten voor benodigde producten en diensten zoals uitvaartkist, drukwerk, advertenties, bloemen, huur locaties, kosten begraafplaats of crematie, akte van overlijden, catering, rouwvervoer etc.

Indien u gaandeweg tegen dingen aanloopt die u toch liever uitbesteedt, dan is dat geen probleem. In goed overleg maken we hierover duidelijke afspraken en ontzorgen wij u graag.

Verzekeringen

Of u nu wel of niet verzekerd bent voor de uitvaartkosten, ik kan u ten alle tijden begeleiden. Heeft u een polis van Monuta, Dela, Yarden, of een andere maatschappij, dat is geen probleem. Ook dan kan Aandacht voor Afscheid uw uitvaart verzorgen.  U bent altijd vrij in uw keuze van de uitvaartbegeleider. In sommige gevallen heeft dit gevolgen voor de hoogte van de uitkering, maar dit hoeft zeker niet. Wij kunnen uw polisvoorwaarden voor u bekijken en een vrijblijvende offerte voor de uitvaart voor u opstellen, dan weet u exact waar u aan toe bent.

Vermoedt u dat er ooit een uitvaartverzekering is afgesloten, maar weet u niet (meer) bij welke verzekeraar? Of heeft u oude polissen en weet u niet meer bij welke maatschappij ze nu zijn ondergebracht, ook hierbij helpen wij.

Er bestaan veel misverstanden over uitvaartverzekeringen. Vaak staat op de polis “Bel in geval van overlijden naar… -nummer van de uitvaarttak van de verzekeringsmaatschappij-“. Daartoe bent u niet verplicht! U heeft bij de keuze voor een verzekering geen keuze gemaakt door wie de uitvaart wordt begeleid.

Ook geven verzekeraars vaak aan dat de kosten hoger zullen uitvallen (of het uitgekeerde bedrag lager zal zijn) als u niet voor hen kiest voor de uitvaartbegeleiding. Dit hoeft zeker niet het geval te zijn. In tegenstelling tot veel uitvaartondernemingen rekenen wij geen provisie en hebben wij aanzienlijk lagere bedrijfskosten dan de grotere uitvaartondernemingen.

Het belangrijkste is dat u een uitvaartbegeleider kiest die bij u past.

Is er nu geen sprake van overlijden en heeft u wel een uitvaartverzekering? Het kan zinvol zijn om na te gaan of uw uitvaartverzekering nog wel bij u past. In feite is een uitvaartverzekering een ongebruikelijke vorm van verzekeren. Verzekeringen sluit u doorgaans af om de financiële impact van mogelijke risico’s af te dekken. Overlijden is geen risico, iedereen komt te overlijden. Als u andere mogelijkheden heeft om geld apart te zetten voor een uitvaart, bijvoorbeeld in een deposito, is dat een optie om te overwegen. Sinds 2017 is het altijd mogelijk uw lopende uitvaartverzekering te beëindigen. Het tot nu toe opgebouwde bedrag wordt dan aan u uitgekeerd.

Deposito 

Met een uitvaartdeposito of koopsom wordt middels een eenmalige geldstorting een overeenkomst aangegaan. Bij het overlijden komt het geldbedrag vrij voor de nabestaanden en kan de uitvaart hiermee bekostigd worden. Het voordeel van een uitvaartdeposito is dat er geen gezondheidsverklaring vereist is, zoals bij een uitvaartverzekering wel het geval is. Dit maakt een uitvaartdeposito bijzonder interessant voor mensen met een chronische aandoening of voor mensen ouder dan 70. Het ingelegde bedrag wordt ieder jaar meer waard door rente (rendement van beleggingen) en u kunt desgewenst het bedrag verhogen.

Tekening van een spiraal in het zand

Wilt u een indicatie van de kosten voor een uitvaart ontvangen?
Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Carla van Hemert

"Ik wil van betekenis zijn voor mensen in tijden van verlies omdat ik er in geloof dat een persoonlijk en mooi afscheid mensen verder helpt"
Carla van Hemert

Meldnummer bij overlijden (24/7): 06 – 10 09 07 07
Voor overige vragen en contact bij voorkeur: 06 – 24 20 46 30
info@aandachtvoorafscheid-uitvaart.nl

Mijn laatste wensen document (Wilsbeschikking)
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Algemene voorwaarden | Privacyverklaring

 

Kwaliteitsregister uitvaartverzorgers 

Aandacht voor Afscheid begeleidt voor u een persoonlijke uitvaart in de Drechtstreek, de Alblasserwaard en de Hoeksche Waard:

Drechtsteden (Papendrecht, Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hardinxveld-Giessendam).
Gemeente Molenlanden (o.a.: Bleskensgraaf, Brandwijk, Kinderdijk, Molenaarsgraaf, Nieuw-Lekkerland, Oud-Alblas en Streefkerk).

In heel Nederland kunnen we u veelal van dienst zijn, o.a. in Ridderkerk, Barendrecht, Rotterdam, Gorinchem of Breda. Neem gerust even contact op om de mogelijkheden te bespreken.