Blog

Eenvoudig en bescheiden

AutoMeneer overleed plotseling, volledig onverwacht. Zijn vrouw en kinderen konden de werkelijkheid moeilijk bevatten. In de dagen na zijn overlijden werd er steeds meer gedeeld over wie hij was en wat bij zijn afscheid zou passen. Over wat hij gewild zou hebben, was nooit gesproken. Hij was sowieso niet zo’n prater.

Hij was rustig, eenvoudig en bescheiden. Hij was altijd een harde werker geweest, zo wilde hij goed voor zijn gezin zorgen. En ook later, toen de kinderen op eigen benen stonden, wilde hij dat het goed met ze ging en het goede voor hen doen. Hij bleef rustig, eenvoudig en bescheiden, maar kreeg óók meer ruimte om te genieten. Waar hij volop van genoot was het tot in de puntjes restaureren van Engelse klassiekers.

Al pratend over de invulling van zijn afscheid was ‘eenvoudig en bescheiden’ de basis. Zijn dierbaren wilden het goed doen, zoals het bij hem past. Al had hij er zelf misschien uit bescheidenheid nooit voor gekozen, daar hoorde toch een speciale auto voor zijn laatste rit bij. Een Engelse klassieker als rouwauto werd het, met zijn gezin in een bijbehorende volgauto.

Een prachtig eerbetoon aan deze eenvoudige, bescheiden man.

Meer betaalbaar begraven in Papendrecht

Begraafplaats Papendrecht

Papendrecht prijkte jarenlang hoog in de discutabele ranglijst van ‘Duurste begraafplaatsen’. Eerder schreef ik hier een uitleg over, het jaarlijkse onderzoek van Monuta vergelijkt helaas toch wel appels met peren. Maar dit jaar is Papendrecht in de onderzoeksresultaten van Monuta uit de uit de top 3 verdwenen!

En ook de begraafplaats Alblasserdam staat niet meer hoog in de ranglijst.

Wat een feit is, is dat de keuzemogelijkheden in Papendrecht voor begraven tot en met 2020 beperkt waren: je koost voor een algemeen graf of een particulier graf met een looptijd van 40 jaar. Vergeleek je de kosten van het particuliere graf op jaarbasis dan waren deze niet hoog ten opzichte van andere gemeenten. En als een 2de persoon begraven wordt in hetzelfde graf, nemen de kosten voor het grafrecht en onderhoud ook niet toe.

Troostrijke omarming

BloemenbandVandaag een veel te vroeg afscheid. Zijn dierbaren wilden op een mooie manier afscheid van hem nemen. Ze kozen hierbij voor de Bloemenband als troostrijke omarming. Iedereen was gevraagd losse gele bloemen mee te brengen en zo ontstond iets moois.

De gedachte ‘Schoonheid biedt troost’ bleek maar al te waar.

De bloemenband kan door naasten voor eigen gebruik worden aangeschaft. De bloemenband kan dan mee met de overledene of met de naasten. Aandacht voor Afscheid heeft ook een eigen bloemenband in een neutrale kleur, welke op verschillen kistmaten kan worden toegepast. Deze is voor meermalig gebruik en kan dus voor tijdens een afscheidsdienst worden gebruikt.

Met dank aan Jantine Kraaijeveld voor haar waardevolle idee en de snelle levering van dit fraaie handwerk!

Huidige omstandigheden

Zonsondergang aan zee‘Vanwege de huidige omstandigheden nemen wij in kleine kring afscheid van [Naam] op [dag en datum].’

Een dergelijke tekst staat inmiddels alweer ruim 8 maanden op veel rouwkaarten. De huidige omstandigheid is natuurlijk dat we rekening houden met de corona pandemie en de daarbij geldende maatregelen en beperkingen. Wat die maatregelen en beperking zijn, is de afgelopen maanden regelmatig veranderd. Uiteraard volg ik de ontwikkelingen en maatregelen op de voet. En zoek altijd, samen met u, naar mogelijkheden om toch ook nu, juist nu, een passend afscheid in te vullen. 

Vanaf vandaag, 19 november 2020, is er weer meer mogelijk voor uitvaarten. De afgelopen 10 dagen was het aantal aanwezigen, ongeacht de grootte van de locatie, maximaal 30 personen. Nu is dat weer maximaal 100 personen, onder voorwaarde dat er minimaal 1,5 meter afstand kan worden gehanteerd en ook de overige RIVM maatregelen in acht worden genomen. De invulling van wat mag, wat u wilt en wat verantwoord is in jullie situatie bespreken we uiteraard zorgvuldig. De actualiteit vraagt er ook steeds om flexibel te blijven en te anticiperen. Zo kunnen regels of omstandigheden veranderen tussen de dag van overlijden en de dag van de uitvaart. Bijvoorbeeld: wat te doen als een gezinslid van één van de sprekers positief getest wordt?

Inmiddels leven we 8 maanden met corona en toch zet het de wereld nog steeds op z’n kop. Zeker in een periode waarin je een dierbaar persoon verliest of gaat verliezen, is dat zwaar en extra emotioneel. Het vraagt om een andere manier van afscheid nemen, om een andere manier van verbinding maken met elkaar.

Carla van Hemert

"Ik wil van betekenis zijn voor mensen in tijden van verlies omdat ik er in geloof dat een persoonlijk en mooi afscheid mensen verder helpt"
Carla van Hemert

Meldnummer bij overlijden (24/7): 06 – 10 09 07 07
Voor overige vragen en contact bij voorkeur: 06 – 24 20 46 30
info@aandachtvoorafscheid-uitvaart.nl

Mijn laatste wensen document (Wilsbeschikking)
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Algemene voorwaarden | Privacyverklaring

 

Kwaliteitsregister uitvaartverzorgers 

Aandacht voor Afscheid begeleidt voor u een persoonlijke uitvaart in de Drechtstreek, de Alblasserwaard en de Hoeksche Waard:

Drechtsteden (Papendrecht, Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hardinxveld-Giessendam).
Gemeente Molenlanden (o.a.: Bleskensgraaf, Brandwijk, Kinderdijk, Molenaarsgraaf, Nieuw-Lekkerland, Oud-Alblas en Streefkerk).

In heel Nederland kunnen we u veelal van dienst zijn, o.a. in Ridderkerk, Barendrecht, Rotterdam, Gorinchem of Breda. Neem gerust even contact op om de mogelijkheden te bespreken.